نشست نقد و بررسی واقعیات و وضعیت ظرفیت رشتههای پزشکی از نگاه صاحبنظران
این نشست با همکاری مرکز تحقیقات مدیریت ارائه خدمات سلامت و هسته سلامت مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام، در تاریخ ۳۰ آذر ماه ۱۴۰۰ برگزار شد. در این نشست جناب آقای علیاکبر حقدوست، خانم دکتر سمیه نوری حکمت، آقای دکتر محمدجواد خرازیفرد و آقای دکتر مهدی مختاری به بیان نکات خود در مورد موضوع داغ این روزهای نظام سلامت، یعنی افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی، پرداختند.
دبیر جلسه، آقای دکتر حمید ایزدبخش، پژوهشگر هسته سلامت مرکز رشد بوده و به محورهای زیر در این نشست پرداخته شد:
- سازوکار محاسبهی تعداد واقعی پزشک مورد نیاز
- سرانه پزشکی در کشور و علت تفاوت در آمارها
- چگونه مسئله ظرفیت پزشکی، به مسئله شماره یک نظام سلامت تبدیل شد؟
- تجربه افزایش ظرفیت در دندانپزشکی
- اتهام تعارض منافع به کار کارشناسی
- مسئله توزیع، مکانیزم بازار و رفع انحصار
- و…
در ادامه به طور مشخص، بخشهایی از جلسه قابل مشاهده است.
💠 بخش اول: اتهام تعارض منافع به کار کارشناسی 💠
📝دکتر حقدوست: در ماههای آخر مسئولیت در وزارت بهداشت، هنگام ارائه مطالعات، به تضاد منافع متهم میشدیم در حالیکه کار علمی صورت گرفته بود…
📝 دکتر سهرابپور: نگاه به چنین موضوعاتی باید بسیار عینیتر و کارشناسیتر باشد… آدمهای کاملا غیرمطلع، به اسم اینکه در فلان پژوهشکده مشغول است، به راحتی تریبون میگیرند…
مشاهده بقیه مطلب در فیلم زیر
🔰🔰🔰
💠 بخش دوم: ظرفیت پزشکی، مسئله اول نظام سلامت؟ 💠
📝دکتر مختاری: آیا مسئله کمبود پزشک، ظرفیت این را دارد که به بحران کشور تبدیل شود؟ ما کمبود پزشک داریم اما کمبود “شدید” پزشک نداریم.
📝 دکتر حقدوست: ما در نظام سلامت خیلی مشکلات عدیدهای داریم و مردم هم از این مشکلات آسیب میبینند… اما نقطهای که باید دست بگذاریم، ظرفیت نیست، این یکی از آخرین حلقهها است.
📝 دکتر مختاری: ما با پروپاگاندای رسانهای، در حال ذائقهسازی برای مردم هستیم. در شهری که بچهها معلم ندارند، نگران تأمین پزشک متخصص آن هستیم…
مشاهده بقیه مطلب در فیلم زیر
🔰🔰🔰
💠 بخش سوم: مسئله توزیع، مکانیزم بازار و رفع انحصار 💠
📝دکتر حقدوست: تا زمانیکه به معیشت معقول پزشکان توجه نکنیم … و حداقل معیشت و رفاهیات را در مناطق محروم [برای پزشکان] فراهم نکنیم، نمیتوانیم عدالت در دسترسی را فراهم کنیم.
📝 خانم دکتر نوریحکمت: اقتصاد رفتاری از طریق توافق شرافتمندانه (Gentlemen’s agreement)، مانع عملکرد دست نامرئی اسمیت و تعادل عرضه و تقاضا میشود… تجربه این اتفاقات در دنیا وجود دارد.
📝 دکتر مختاری: استدلال میشود که اگر تعداد پزشک زیاد شود، قدرت پزشک کم میشود… اصلا در بازار پزشکی، چیزی به اسم رقابت شکل نمیگیرد… من احساس میکنم موضوع افزایش ظرفیت پزشکی، نه با انگیزه سود رساندن به مردم بلکه با هدف تنبیه پزشک پیش میرود.
مشاهده بقیه مطلب در فیلم زیر
🔰🔰🔰
💠 بخش چهارم: تجربه دندانپزشکی در افزایش ظرفیت 💠
📝دکتر خرازیفرد: ما در دندانپزشکی عملاً در حال مشاهده این هستیم که ظرفیت را افزایش دادیم ولی افراد به مناطق محروم نرفتند. از طرفی خود نظام سلامت هم علاقه ندارد توزیع مناسبی در دندانپزشکی داشته باشیم! … به جای اینکه ایوان مدائن را آئینهی عبرت بدانند، وضعیت دندانپزشکی را ببینند و آئینهی عبرت بدانند و از افزایش ظرفیت بترسند.
📝 دکتر مختاری: دندانپزشکی ما، درمانگرا است؛ نظام سلامت ما برنامهای برای اینکه دندانهای ما را سالم نگه دارد، ندارد… تعداد دانشکدههای دندانپزشکی ما بعد از انقلاب از دو-سه تا به شصت عدد رسیده ولی شاخص دهان و دندان ما، در مقاطع زیادی در حال افت بوده است.
مشاهده بقیه مطلب در فیلم زیر
🔰🔰🔰